Warning: Use of undefined constant wp_cumulus_widget - assumed 'wp_cumulus_widget' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/dinekesink/domains/emmauspastoraat.nl/public_html/blog/wp-content/plugins/wp-cumulus/wp-cumulus.php on line 375
de andere weg | Dineke van Kooten
 

de andere weg

Geplaatst door Dineke van Kooten op 15 maart 2015 in Studieboeken

Scott M. Peck, ‘de andere weg’, Nederlands, 428 pagina’s, Uitgeverij Maarten Muntinga B.V., ISBN: 9789041720238, februari 1997

Het onderkennen en oplossen van problemen is een pijnlijk proces dat de meesten van ons proberen te vermijden. En juist door dit vermijden, wordt men geremd in de eigen ontwikkeling. Onze spirituele en persoonlijke groei maken deel uit van hetzelfde proces van afsterven en toegroeien naar onze wezenlijke kern, die ware liefde is. Die liefde komt niet uit de hemel vallen, maar vraagt om discipline en een inspanning van de wil. Als men kan aanvaarden dat leven ook lijden is, ontdekken wij wie we werkelijk zijn.
Van De andere weg zijn alleen in Amerika al meer dan vier miljoen exemplaren verkocht!

In De andere weg zet de schrijver vanuit zijn praktische ervaring als psychiater zijn ideeën uiteen over een hedendaagse benadering van de collectieve levensproblematiek.
Scott Peck doet dat op een frisse, radicale wijze zonder mooipraterij.
Hij geeft aan dat als men kan aanvaarden dat leven ook lijden is, een basis wordt gecreëerd om de eigen levensproblematiek werkelijk onder ogen te zien.
Probeert men deze strijd te vermijden, dan komt de eigen ontwikkeling onherroepelijk tot stilstand.

Onze persoonlijke en spirituele groei maken deel uit van hetzelfde proces van afsterven en toegroeien naar onze wezenlijke kern, die ware liefde is.
Die liefde komt niet uit de hemel vallen, maar vraagt een inspanning van de wil en discipline.
Doorziet men het wezen van spirituele groei, dan blijkt het leven een wonder te zijn waarin men met vertrouwen steeds dieper kan doordringen.
Wij mogen en moeten ontdekken wie wij werkelijk zijn in de pijn der onvolkomenheid die tevens onze redding betekent.

Recensie(s)
De schrijver, psychiater, wil de lezer een hart onder de riem steken. Een lofwaardig streven. Het boek bestaat uit korte, eenvoudig geschreven stukjes, waarin tal van grote en kleine problemen worden besproken. De schrijver kan hierbij putten uit een rijke bron van voorbeelden uit zijn therapeutische praktijk. Met name het geestelijke aspect krijgt volop aandacht, vooral omdat deze auteur bewust geen onderscheid maakt tussen geest en psyche en dus ook niet tussen geestelijke groei en psychische groei. Onderwerpen zoals in de vier hoofddelen besproken zijn: discipline, liefde, groei en religie, genade. Bevat noten, waarin literatuurverwijzingen zijn opgenomen.
(Biblion recensie, D.C.J. Grabijn.)

Een mooie praktische uitleg van dit boek vind je op de Site: Kerk binnenste buiten: http://kerkbinnenstebuiten.nl/vissenkommen/

© Dineke van Kooten - Kopiëren toegestaan bij vermelding van de bron

Tags: , , , , ,

 Copyright © 2020 Dineke van Kooten (www.dinekevankooten.nl) Dit is een Heinosoft website